icfar: PI1

LOCATION: San Piero a Grado, Pisa, Italy (43.41° N, 10.23° E) - See map
RU: Università di PISA - Dipartimento di AGRONOMIA E GESTIONE DELL'AGRO-ECOSISTEMA 
START-END YEARS: 1986- ongoing
CROP TYPE: 2-yr crop rotation (soybean-winter wheat until 2006; winter wheat-pigeon bean since 2007)
FACTORS: Tillage (annual plough vs no-till)
DATA AVAILABILITY:
DESCRIPTION:
This long term-experiment started in 1986 on silty-loam soil. Its initial objective was to evaluate the agronomic, mechanical and economic aspects of no-till (an innovative tillage system for Italy at those times) for soyabean and winter wheat as compared to conventional tillage (ploughing at 30-35 cm depth). Only one crop is present in each year. From 1996 onwards, the objective of the experiment was extended to the study of soil chemical, physical and microbiological characteristics as affected by the two tillage systems. In particular, soil organic carbon variations in time are used as indicators of C sequestration capacity of the systems.
Crop grain yields, total biomass yields and weed presence are monitored yearly, whereas soil moisture, soil bulk density, soil chemical and microbiological characteristics are analysed periodically. Additional assessments are based on protocols of specific research projects carried out in the long-term experiment.

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SITE MANAGER CONTACT: Marco Mazzoncini, email: marco.mazzoncini@unipi.it;
RECENT PUBBLICATIONS
Caliandro A., Rizzo V., Mosca G., Stefanelli G., Manzini S., Mazzoncini M., Bonari E., Bonciarelli F., Archetti R., De Giorgio D., Basso F., Postiglione L, .Rubino P., Lo Cascio B. & Venezia G. (1992). Risultati sperimentali ottenuti su cereali a paglia con diverse tecniche di lavorazione al terreno. Rivista di Agronomia 3, 215-222.
Bàrberi P. (1994). Modificazioni indotte dalla tecnica di preparazione del letto di semina sullo sviluppo della flora infestante reale e potenziale. Dissertazione finale del Dottorato di Ricerca in: "Tecniche agronomiche innovative ambiente-compatibili", Università degli Studi di Pisa (IT), 123 pp.
Bonari E., Mazzoncini M. & Ginanni M. (1996). Lavorazione del terreno e concimazione azotata per la soia ed il frumento tenero in avvicendamento biennale. Agricoltura Ricerca 164-166, 319-332.
Peruzzi A., Mazzoncini M., Silveri D. (1998). Tecniche semplificate per lavorare il terreno. Terra e Vita, 38, 44-48.
Mazzoncini M., Risaliti R., Coli A. & Ginanni M. (2001). Effetto della non lavorazione su alcune caratteristiche microbiologiche del terreno. Atti del Convegno Annuale della Società Italiana di Scienza del Suolo, Gressoney 22-25 June, 55-56.
Mazzoncini M., Bonari E., Silvestri N., Bàrberi P., Risaliti R. & Coli A. (2001). Effetti di lungo periodo della non lavorazione del terreno su alcune caratteristiche fisiche, chimiche e microbiologiche del terreno. In: "Strategie Agronomiche al servizio della moderna agricoltura"; 61-62. Felici Editore, Pisa.
Mazzoncini M., Di Bene C., Coli A., Bonari E. (2004). Gestione degli agroecosistemi e mitigazione dell’effetto serra. L’Informatore Agrario, 16, 27-32.
Bonari E., Mazzoncini M., Di Bene C., Coli A., Petri M., 2005. Esperienze di semina su sodo del frumento in Italia. L’Informatore Agrario, 24 speciale Lavorazione del terreno, p. 33-36.
Bonari E., Mazzoncini M., Di Bene C., 2007. Vantaggi economici ed ambientali per il grano duro su sodo. L’Informatore Agrario,36, 22-25.
Mazzoncini M., Di Bene C., Coli A., Antichi D., Petri M., Bonari E. 2008. Rainfed wheat and soybean productivity in a long-term tillage experiment in central Italy. Agronomy Journal, 100, 1418-1429.

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